És el resultat de la primera convocatòria d’ajuts a la rehabilitació engegada per SMHAUSA

S’obrirà una segona línia d’ajudes per incrementar encara més el nombre d’habitatges rehabilitats a la ciutat

La consellera d’Habitatge de l’Ajuntament de Tarragona, Eva Miguel, ha presentat aquest dimarts els resultats de la primera convocatòria d’ajuts a la rehabilitació engegada des del Servei Municipal de l’Habitatge i Actuacions Urbanes (SMHAUSA) que es va iniciar l’any passat. En total s’han rebut 49 sol·licituds, 43 de les quals han estat acceptades. Podran rebre fins al 100% del cost de les obres, fins a un màxim de 18.000 €. De la resta de sol·licituds presentades, 5 finalment van renunciar i una no va complir amb els requisits. En total, en el marc d’aquests ajuts, des d’SMAHUSA s’atorgaran 672.430, 83 €.

Els habitatges que rebran la subvenció estan situats majoritàriament a la Part Alta (13) i a l’Eixample (12), però n’hi ha per totes les zones de la ciutat: Barri del Port (5), Sant Salvador (4), Sant Pere i Sant Pau (3), Bonavista (2), Boscos (1), Serrallo (1), La Floresta (1) i Camp clar (1). “El nombre i la procedència de les peticions ens evidencia la necessitat de millorar el parc immobiliari de la ciutat i ens indica les zones on més es requereix, com són la Part Alta i l’Eixample”, ha manifestat Miguel, qui ha subratllat que des de la conselleria d’Habitatge “estem molt satisfetes amb l’acollida que ha tingut aquesta iniciativa pionera a la ciutat”.

Miguel ha agraït “l’esforç i el treball per part del personal tècnic d’SMHAUSA, des d’on s’ha fet una atenció personalitzada amb les persones que s’interessaven per aquests ajuts”. Entre altres tasques, s’ha treballat en la fidelització de les persones propietàries que ja tenen algun habitatge a la borsa de mediació d’SMHAUSA. Arran d’aquesta convocatòria d’ajuts, 33 nous habitatges s’han incorporat en aquesta borsa, la qual ara ja comptarà amb un total de 119 pisos. Totes sol·licituds les han presentat persones físiques, excepte un habitatge propietat d’una empresa.

Un cop rehabilitats, els habitatges es destinen a lloguer social   

Aquests ajuts s’adrecen a propietaris que tenen la intenció de posar a punt habitatges, fins a un màxim de 5,  per entrar a la borsa de mediació. Un cop rehabilitats, aquests habitatges s’oferiran per llogar a través de la borsa municipal, a preus entre un 10 % i un 20 % per sota de mercat. A canvi, es donaran garanties als propietaris en el cobrament de les rendes de lloguer, el manteniment de l’habitatge i la gestió del contracte. La borsa de lloguer inclou el servei de mediació, assessorament jurídic i tècnic personalitzat, garantia de compliment de les obligacions contractuals i pagaments així com una assegurança multirisc durant tota la durada del contracte.

Dels 43 habitatges que rebran l’ajut d’aquesta primera convocatòria, 11 ja han finalitzat les obres de rehabilitació i resten pendents del tràmit de pagament. Les persones propietàries tenen 6 mesos des de la notificació de la resolució de l’ajut per realitzar les obres. La subvenció es podrà cobrar quan es justifiquin les factures i el personal tècnic comprovi la realització dels treballs.

Les despeses que es poden incloure són les reformes de cuines, banys o instal·lacions. També s’inclouen les intervencions de millora de l’aïllament tèrmic o acústic, el repàs dels elements de l’habitatge deteriorats per una manca de conservació manteniment com pintura, terres, portes, finestres, etc. La subvenció també pot cobrir llicències d’obres, taxes i impostos municipals, sempre que la realització de les obres no hagi gaudit d’ajuts econòmics a l’Impost sobre Construccions o la taxa per a la intervenció de l’administració en activitats d’edificació, ús de sòl, via pública i medi ambient, fins a un 95 % del seu import.

Segona convocatòria d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges

La consellera d’Habitatge ha avançat que s’està treballant per obrir una segona convocatòria d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges que també s’adreçarà a persones propietàries d’habitatges que estiguin disposades a cedir-los a la borsa de mediació per destinar-los a lloguer social. “Estem treballant amb les bases per obrir-la al més aviat possible amb l’objectiu que els habitatges que encara no s’han pogut presentar ho puguin fer i obtenir l’ajuda”, ha explicat Miguel, que ha apuntat que aquesta segona convocatòria disposa d’un pressupost de 657.569,17 €.

Més informació a:

https://www.diaridetarragona.com/tarragona/tarragona-rehabilitara-43-habitatges-per-llogar-los-a-preus-assequibles-BF13704360

https://www.diarimes.com/noticies/tarragona/2023/02/02/l_ajuntament_tarragona_atorga_mes_670_000_euros_habitatges_per_ser_rehabilitats_llogats_133338_1091.html

https://catalunyadiari.com/tarragonadigital/tarragona/subvencio-rehabilitacio-habitatges-incoporar-borsa-lloguer-febrer-2023